onsdag 3 december 2008

Dagens mat: Gunillas tonfisklåda

Tänkte prova en ny grej. Har improviserat (eller inspirerats av andra) fram en hel del maträtter under åren. Idag blir det "Gunillas tonfisklåda". Det är alltså ett recept som kommer från min mamma. Säg gärna till om ni får för er att prova.

I regel brukar maträtten räcka till middag för två + två matlådor till nästkommande dag. Och i fallet tonfisklåda är den nästan godare dagen efter.


GUNILLAS TONFISKLÅDA

5 dl jasminris
riven ost
skivad ananas och/eller färsk tomat
ev. fetaost

2 burkar tonfisk (i vatten)
1 gul lök
mjölk och mjöl (till redning)
salt & peppar
smör (inte olja!) till såsen

-------------------------------------

Börja med att koka ris. Under tiden du gör detta kan du göra tonfisksåsen.

Hacka lök och fräs den tillsammans med tonfisken i rätt mycket smör, tills löken blir mjuk och tonfisken delats sönder. Det ska inte finnas några stora bitar av vare sig tonfisk eller lök. Därefter gör du en toppredning (*) så att det blir rätt mycket sås. Annars kan tonfisklådan bli lite torr, eftersom det är rätt mycket ris. Krydda med salt och peppar tills såsen smakar bra. Den ska inte vara för rinnig, utan snarare ganska tjock.

Bred ut riset i en ugnsform (gratängform?) och häll därefter såsen över riset. På med skivad ananas eller skivade tomater (jag föredrar ananas och i det här fallet även fetaost), och till sist rikligt med riven ost. In i ugnen på 225 grader tills osten smält och fått färg.

KLART! Otroligt billig mat och väldigt gott. Servera med sallad.


(* vet du inte vad en redning är?! ;) haha. n00b. :D
1. strö en eller två matskedar vetemjöl över tonfisken
2. rör om utan att det blir klumpar
3. späd med mjölk tills det blir lagomt tjockt.
4. voila! en sås!
5. mer vetemjöl.
6. mer mjölk.
så här kan du fortsätta så länge du vill, egentligen.. det blir bara mer sås.



Sådär! Nu har ni lärt er hur man gör min mammas tonfisklåda. Och vissa av er har säkert lärt er vad en toppredning är ;)

Inga kommentarer: